A májbetegség a házi kedvenceinket veszélyeztető egyik leggyakoribb, súlyos egészségügyi probléma. A máj nagyon fontos szerepet tölt be a szervezetben keletkező, mérgező anyagcsere-termékek eltávolításában, az anyagcsere szabályozásában, illetve az emésztésben. Megbetegedése, ezáltal a funkcióinak károsodása esetén a szervezetben mérgek halmozódnak fel, illetve az emésztés és az egész anyagcsere zavart szenved.

A májbetegség tünetei

A máj feladatai annyira összetettek, hogy a májbetegség kezdeti tünetei nem is annyira jellemzőek. Eleinte csak a romló étvágy, esetleg ezzel összefüggő súlyvesztés tűnik fel a gazdinak. Néha hányás, vagy hányinger figyelhető meg. A hányinger jele macskáknál a nyálzás, kutyáknál a száj gyakoribb nyalogatása lehet. Néha hasmenés is megfigyelhető. Ilyenkor a lágyabb konzisztenciájú bélsár színe is megváltozik: a normális, sötétbarna szín világosabbá válik. A betegség előrehaladtával megjelennek a már jellegzetesebb tünetek: sárgaság (a bőr, a nyálkahártyák vagy a szem fehérje sárgás elszíneződése), hasvízkór, idegrendszeri tünetek (bőrviszketés, remegés, görcsök). Sokszor félrevezető, inkább vesebetegségre vagy hormonális zavarra utaló tünet a megnövekedett vízfogyasztás és vizeletürítés.

A májbetegség dietetikai alapelvei

A májbetegséget az állatorvos különböző gyógyszerek adagolásával igyekszik orvosolni, de a gyógykezelést mindig ki kell egészíteni szigorú étrend-változtatással is. A máj megbetegedései azok közé a betegségek közé tartoznak, amelyek a megfelelő étrend megválasztásával nagyon jól befolyásolhatóak. A legfontosabb alapelv, hogy a beteg normál anyagcseréjét (energia- és táplálóanyag-ellátását) a diéta idején is fenntartsuk. Ehhez megfelelő kalória-tartalmú és nagyon ízletes táplálékot kell a betegnek biztosítani. A tápláléknak olyannak kell lennie, amely annyira jól hasznosul, hogy nem kívánatos melléktermékei nem járulnak hozzá a máj további károsodásához. Sőt, a tápláléknak kifejezetten támogatnia kell a beteg máj regenerálódását.

Az alapelvek gyakorlati megvalósítása

Fehérje

A májbeteg kedvenc számára kizárólag magas biológiai értékű (majdnem hulladékmentesen hasznosuló) fehérjéket kell biztosítani. Kutyák számára ezt a tojás, a tejtermékek és pl. a szója fehérjéje nyújtja. A macskák azonban kifejezetten húsevő állatok. Különleges aminosav-szükségletük kizárólag izomfehérjékkel (hússal) biztosítható. Bár a humán dietetikában a májbetegség terápiájában a fehérjebevitel csökkentése az egyik fontos alapelv, a házi kedvenceink, ragadozók lévén, nem táplálhatók kielégítően megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje biztosítása nélkül. Ha ugyanis jelentősen csökkentjük a fehérje-bevitelt, az állat az izmai bontásával szabadít fel energiát és aminosavakat a mindennapi működés fenntartásához. Ez az izom-bontás szintén a májat terheli meg plusz feladatokkal.

fehérjebevitel csökkentése kizárólag abban az esetben válhat fontossá, ha a májbetegség olyan súlyossá válik, hogy az állat idegrendszeri tüneteket (bőrviszketést, remegést, görcsöket) kezd mutatni. Ilyenkor a cél az, hogy minél kevesebb olyan mérgező anyag keletkezzen a szervezetben, amelynek eltávolításában a májnak szerepe lehet. Az egyik ilyen legfontosabb mérgező anyag az ammónia, amely a fehérjék lebontása során keletkezik.

Zsír

A zsírok mennyiségének csökkentése szintén nem annyira sarokpont a májbeteg kutya-macska táplálása során, mint ahogy azt az emberi májdiétákban megszoktuk. Sokkal fontosabb, hogy a bevitt zsírok zsírsav-összetételét módosítsuk. Az omega-3 zsírsavak mennyiségét pl. lazacolaj vagy lenmagolaj adagolásával tudjuk emelni. Ezek a zsírsavak nagyon kedvezően hatnak a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok elleni védekezésben, ami a májbetegség esetén többnyire fennáll a máj szövetében.

Antioxidánsok

Az omega-3 zsírsavakban úgynevezett telítetlen kötések vannak, amelyek sokkal érzékenyebbek az oxidációra. Az oxidált zsírsavak pedig nemhogy nem kedvezőek, de kifejezetten károsak is a szervezetre. Ezért ha ilyeneket etetünk, mindig szükséges az antioxidánsok adagolásáról is gondoskodni. Ilyen antioxidáns pl. az E-vitamin vagy az antociánok. Ez utóbbiak adják a piros, kék vagy fekete bogyós gyümölcsök színét. Tehát pl. az áfonya, berkenye, illetve az ezekből sajtolt levek is részét képezhetik a májbeteg étrendnek. Az E-vitamint azonban kizárólag állatgyógyászati készítményben szabad adagolni, mert a kutya és macska szükséglete nem egyezik az emberével.

Vitaminok

A májbeteg állat zsíranyagcseréje általában nem tökéletes, ezért a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódása sokszor nem tökéletes. Ennek pótlására szintén állatgyógyászati készítmény adagolás válhat szükségessé, hogy a vitaminhiány ne súlyosbítsa a májbeteg kedvenc állapotát.

Szénhidrátok

A beteg májban megváltozik a szénhidrátok anyagcseréje is. A májbeteg állat étvágya is javítható, ha könnyebben hasznosuló szénhidrátokhoz jut hozzá. A megemelkedett vércukor-szint a betegeskedő májsejtek működését átmenetileg kicsit megtámogatja. Az egyszerű cukrokat inkább csak az intenzív (klinikai) terápiában, infúzióban szoktuk alkalmazni, de a könnyebben emészthető keményítőt tartalmazó élelmiszerek (burgonya, édesburgonya, zab) jó szolgálatot tesznek a májbetegek diétájában. Ezeket természetesen mindig hőkezelve kell a ragadozók számára biztosítani, mert enzimkészletük nem a keményítő emésztésre van méretezve.

Az egészséges vastagbél-emésztés fontossága

A szervezetben keletkező toxinok mennyiségének csökkentése szempontjából nagyon fontos a megfelelő vastagbél-emésztés fenntartása. A vastagbélben élő, bélflóra-alkotó baktériumok nagyon fontos szerepet töltenek be a fölösleges nitrogén megkötésében, ezzel tehermentesítve a májat és a vesét is. A bélflóra által a táplálék rosttarttalmából termelt rövid láncú zsírsavak (ecetsav, vajsav, propionsav) pedig felszívódva az egész szervezet immunvédekezésének szabályozásában is részt vesznek. A rostok tehát a májdiétában is fontosak. A rosthordozó táplálékok jelentős része azonban nem túlzottan ízletes. Ez alól kivételt képez pl. az útifű-maghéj, amely nagy mennyiségben tartalmaz duzzadó rostokat. Íze nincs, így bármilyen nedves táplálékhoz hozzákeverhető. A táplálékban található folyadékot felszívja, zseléssé duzzad, a táplálék ízét átveszi, így a kutyusok, sőt a cicák is jóízűen szokták elfogyasztani.

A rostokat nyers vagy párolt zöldségekkel is biztosíthatjuk. Ezek közül kiemelkedik pl. a brokkoli, amelynek egyes hatóanyagai kifejezetten májvédő hatásúak, segítik a máj méregtelenítő tevékenységét. A megfelelő vastagbél-emésztés támogatására probiotikumokat (élő baktériumokat tartalmazó készítményt) is adagolhatunk.

Az etetések gyakorisága

A máj számára az a leginkább kíméletes, ha a napi táplálékot minél több részre elosztva kapja az állat. Ilyenkor csak kevéssé és csak átmenetileg terhelődik mind az emésztési, mind a méregtelenítési funkció. A napi 1×-i etetést 2-3, míg a 2×-i etetést 4-5 részre osztva célszerű adagolni, ha kiderül, hogy az állat májbeteg.

Gyógyszerek és májbetegség

A májbeteg kedvenc gyógykezelése során egyes hatóanyagokat nagyon körültekintően kell alkalmazni, ezért ha kedvencünket pl. nyaralás során olyan állatorvoshoz kell vinnünk, aki nincs tisztában az állat alapbetegségével, mindig jelezni kell, hogy az állat májbeteg. Egyes gyulladáscsökkentők vagy a parazitaellenes készítmények használata során mérlegelni kell a kockázat és a várható haszon arányát. Májbetegség esetén a hosszú hatású és jellemzően a májon át kiválasztódó szerek alkalmazása kerülendő.